Single reis of alleen op reis

Wat wordt het, een single reis of toch alleen op reis?

Je bent single en wilt een leuke vakantie uitzoeken. Je twijfelt, ga je alleen op reis of toch een single reis? Misschien kunnen de feiten en tips in dit artikel je helpen de beste beslissing te maken. Zowel alleenstaande reizen als single reizen hebben zo hun voor- en nadelen.

crusj single lastminute reizen

Wat is eens single reis precies?

Met een single reis wordt in meeste gevallen een groepsreis bedoeld waaraan alleen alleenstaanden kunnen deelnemen. Vaak stellen de aanbieders van deze alleenstaanden reizen groepen samen met deelnemers van ongeveer gelijke leeftijd. Er zijn ook single groepsreizen voor jongeren, jongvolwassenen en 50 en 60 plussers.


Leeftijd single reizen gemiddeld 35 tot 55 jaar.

De meeste deelnemers van single reizen hebben een gemiddelde leeftijd van 35 tot 55 jaar. Reisorganisaties die single reizen organiseren, proberen doorgaans groepen samen te stellen waarbij er ongeveer evenveel vrouwen als mannen mee gaan. Voorbeelden van bekende single reisorganisaties zijn Crusj, Estivant, ANWB single reizen, TUI single vakanties, Natuurlijk Reizen, Sawadee en Shoestring.


Voordelen van een single reis

De voordelen van een single reis zijn duidelijk. Omdat zo een alleenstaanden groepsreis een georganiseerde reis is, hoef je zelf alleen maar te genieten. Dat kan een voordeel zijn bij bijvoorbeeld een single reis IJsland, Noorwegen, Zweden of andere avontuurlijke single vakantie waarbij begeleiding en een gids van grote meerwaarde is. Vaak zijn vervoer, overnachting en excursies in de reis opgenomen. Een enkele keer is zo een single reis all inclusive. Meestal gaat het echter om groepsreizen op basis van half- of volpension.

Amalfi kust Italië

Tweede voordeel

Een 2e voordeel kan zijn dat je tijdens zo een single rondreis gemakkelijk contacten maakt, maar voor personen die op zichzelf zijn, kan dat ook een nadeel zijn

Derde voordeel

Een derde voordeel van een single reis is de betrekkelijke veiligheid van de groep. Je staat er nooit alleen voor en er is minder kans dat je het slachtoffer van diefstal of ongewenste intimidatie wordt. Zeker, als je een alleenstaanden vrouw bent, is dat laatste punt wellicht een groot voordeel. Lees hier wat we eerder schreven over de voordelen van single groepsreizen


Nadelen single reizen

Single reizen bieden ook nadelen. Zeker als een groep waarmee je op stap gaat groot is en het programma strak is en met weinig individuele vrijheid. Het grootste nadeel van een single groepsreis kan zijn dat je te weinig privacy en momenten voor jezelf hebt. Bij een verre single groepsreis, bijvoorbeeld India, Sri Lanka of Australië zit je op een dag soms wel 4 á 5 uur in de auto, jeep of bus en daar moet je tegen kunnen. Daarnaast single reizen kunnen best wel prijzig zijn, je betaal ook mee aan de reisleiding en de organisatie van de groepsreis.

Single wintersportreizen

Nadelen van alleen op reis gaan

Het grote nadeel van alleen op vakantie gaan, en dan zeker bij langere reizen, is dat jij je soms eenzaam kunt voelen. Dat heb je natuurlijk niet zo snel binnen een single groepsreis. Een ander nadeel is dat alleen reizen gevaarlijk kan zijn, zeker in Azië, Zuid-Amerika en Afrika kan het bijvoorbeeld best wel gevaarlijk om al vrouw alleen te reizen. Ook kom je als je alleen reist waarschijnlijk op minder interessante locaties dan bij een groepsreis die begeleidt wordt door een plaatselijke gids. Bij een single reis in bijvoorbeeld Nederland, België heb je dat laatste waarschijnlijk niet. Maar, ieder individu is anders en dan gelden die opgesomde nadelen misschien niet.


Voordelen van alleen reizen

Alleen op vakantie gaan, heeft zekere ook zijn voordelen. Je kunt lekker alles zelf beslissen en actief zijn wanneer jij dat wilt. Een keer uitslapen tot 11.00 uur? Er is niemand die je tegenhoudt. Alleen reizen is genieten van vrijheid, je eigen beleving en je eigen programma. Gewoon doen waar je zin in hebt, zonder de sociale verplichtingen van een groep en een druk programma met vele uitstapjes en excursies.

machtige waterval Noorwegen

Vakantie boeken binnen of buiten Europa?

De wereld lijkt wel letterlijk en figuurlijk in brand te staan en daarom boeken veel mensen hun vakantie dichter bij huis. Dit laatste geldt ook voor single vakanties. In deze tijd van internationale conflicten, natuurrampen en politiek onzekere tijden, lijkt een single reis binnen Europa veiliger. Tegelijkertijd, angst is geen goede raadsheer. Een single reis India, Canada of Costa Rica kan een verademing en spannend avontuur zijn.


crusj single lastminute reizen